nedjelja, 13. svibnja 2012.

Shun Fujimoto: Slomljenom nogom do gimnastičkog zlata u Montrealu '76.


Shun Fujimoto je ime glavnog junaka a Montreal 1976. je mjesto i vrijeme održavanja jedne od najvećih sportskih priča.

Japanski gimnastičari u Montreal su došli s ciljem osvajanja ekipnog zlata, ispred velikih rivala – Sovjetskog saveza. Međutim, plan je došao u pitanje kad je Shun Fujimoto (26) završavajući vježbu na parteru, osjetio jaku bol u desnom koljenu.
Tek kasnije se saznalo da se radilo o puknuću patele, vrlo teškoj i bolnoj ozljedi koja stavlja pod upitnik funkciju cijele noge. Međutim, Fujimoto je znao da bez njegovih bodova Japan nema šanse srušiti favorizirane Sovjete, pa je Japanac odlučio nastaviti natjecanje a treneru je rekao da se radi tek o lakšoj ozljedi koja ga ne smeta previše.
Do kraja su u momentu kad se ozljeda dogodila ostale još dvije discipline, a prva sljedeća je bila konj s hvataljkama. To nije bio problem, jer se radi o disciplini koja ne stavlja stres na koljena, pa je Fujimoto zaradio odličnih 9.5.
Zadnja disciplina bile su karike.
- Sugerirao sam si da moram zaboraviti bol, rekao je Fujimoto u filmu '100 godina Olimpijskih igara'.
Karike su bile Fujimotova najjača disciplina, a njegovi bodovi bili su ključni jer su SSSR i Japan u zadnju disciplinu ušli gotovo izjednačeni. Početak je bio OK, jer u hvatanju za karike pomaže trener. Fujimoto je vježbu izveo odlično, međutim ključan je bio doskok, koji je morao biti savršen da bi Japan osvojio olimpijsko zlato. Ali, kako sa puknutom patelom savršeno doskočiti sa karika koje su na 2.55 metra iznad strunjače?
Fujimoto je doskočio skoro idealno, zadržavajući balans. Dobio je 9.7, ocjenu kakvu nikad nije dobio, i to za najtješnju olimpijsku pobjedu ikad: 576.85 - 576.45.
Fujimoto je pri doskoku dodatno pogoršao ozljedu: tada su mu stradali i ligamenti koljena.
- Bol je bila neopisiva, govori Fujimoto u intervjuu u snimci vježbe, koje možete pogledati na Youtube.com.
Koncentracija, disciplina i hrabrost koju je Fujimoto tada pokazao legendarna su točka povijesti Olimpijskih igara.


Nema komentara:

Objavi komentar