ponedjeljak, 21. svibnja 2012.

Athletic Bilbao: Samo Baski u momčadi, El Loco na klupi



Osvajanjem desetog mjesta u Primeri Athletic Bilbao nije napravio veliki podvig, ali sjajnim igrama i prolaskom do finala Europske lige svakako jest. Baski su ušli i u finale Kupa Kralja, gdje će u petak igrati protiv Barcelone.
Za Athletic mogu igrati samo nogometaši rođeni u Baskiji, pokrajini na sjeveru Španjolske koja malim dijelom ulazi i u Francusku. Baskija zauzima prostor otprilike veličine kao trećina Hrvatske i ima 2.9 milijuna stanovništva. Trener Athletica je Marcelo Bielsa zvani El Loco (Luđak), čovjek kojega bolji poznavatelji nogometa smatraju pravom legendom, tipom kojeg u današnje vrijeme bezličnih sportaša od ostalih razlikuje što uvijek ima nešto zanimljivo za reći. Njegove press – konferencije pravi su događaj, ali ne u smislu 'pressica' Zdravka Mamića, nego u pozitivnom smislu.
Želite samo jednu referencu? Evo je: Pep Guardiola jasno kaže tko je najbolji trener na svijetu.
- Marcelo Bielsa!
Evo, između ostalog, zašto:
- Igra i način na koji je Athletic Bilbao izbacio Manchester United u osmini finala Europske lige su poklon za sve ljubitelje nogometa. Možemo biti sretni što takav trener radi u Španjolskoj i od njega svi možemo učiti. Jedva čekam naš dvoboj u finalu španjolskog Kupa Kralja, izjavio je Guardiola.
Međutim, nije samo to. Barcelona je u studenom u Bilbau odigrala 2-2. Bila je to fantastična utakmica u kojoj je Messi donio bod Barceloni u sučevoj nadoknadi. Guardiola nije štedio pohvale.
- Igrači Athletica nam nisu dali milimetar prostora. Ne mogu vjerovati da netko igra s toliko intenziteta, cijelu utakmicu, na svakom dijelu terena.
Marcelo Bielsa (56) je Argentinac rođen u Santa Feu. Bio je solidan stoper, ali nikad se nije probio do reprezentacije, zbog ozljede koljena karijeru je prekinuo već s 25. Završio je fakultet, postao profesor tjelesnog a kad je preuzeo Newell's Old Boyse imao je samo 35 godina i već na kraju iste sezone slavio je tituli prvaka Argentine. U Newell'sima se zadržao dvije godine, otišao je nakon poraza u finalu Copa Libertadores od Sao Paola (Rai, Cafu, Zetti, Muller…) na penale. Znate li kako se danas zove stadion Newell'sa? Marcelo Bielsa!
Zatim je tri sezone bio u Meksiku (Atlas i America) pa povratak 1997. u Argentinu gdje je s Velez Sarsfieldom osvojio prvenstvo. Godinu kasnije preuzima Argentinu koju je vodio šest godina. Na SP 2002. Argentina nije prošla prvi krug (!) a dvije godine kasnije je druga na Copa America (iza Urugvaja). Nakon osvajanja zlata na Igrama 2004., Bielsa podnosi ostavku.
Tri sezone je mirovao, a onda 2007. preuzeo Čile. Iako je ispočetka Čile s novim izbornikom jako oscilirao, nizom odličnih utakmica, plasmanom na SP 2010 i prvom u povijesti pobjedom nad Argentinom Bielsa kod tamošnjih navijača stječe kultni status. Na SP u Južnoj Africi Čile pobjeđuje Honduras i Švicarsku a gubi 2-1 od Španjolske (igrali s 10 igrača od 37. minute!) te prolazi među 16, gdje gube od Brazila 3-0. Bielsa uskoro odlazi iz Čilea zbog neslaganja s tadašnjim predsjednikom nogometnog saveza.
Ljetos ga je zvao Inter, Bielsa odbija. Razlog – 'to je prestara momčad koja ne može igrati moj teški presing'. Navodno Bielsa nije vjerovao niti da bi se Interove vremešne zvijezde oduševile njegovim poznatim treninzima koji idu pod naslov 'priča onaj tko preživi'. Odlučio se za Bilbao, na radost obje strane.
U Bilbau Bielsa dobiva odriješene ruke i unatoč lošem početku nastavlja s inovacijama, po kojima je već odavno poznat. Njegov Athletic igra u formaciji 3-3-1-3, u kojoj su prednja četiri igrača postavljena u romb. Međutim, kad suparnik igra s jednim napadačem, Bielsa se priklanja 4-2-3-1 formaciji, u kojoj su bočni braniči zapravo više vezni igrači, naime El Loco uvijek teži da ima jednog stopera više od broja suparničkih napadača. Zanimljivo je njegovo forsiranje veznih igrača na poziciji stopera. Javi Martinez, osvajač zlata na SP 2010 i veteran Carlos Gurpegui, obojica vezni igrači, od ove sezone su – stoperi. Ispočetka nije dobro izgledalo, u prvih pet utakmica Bilbao je bio bez pobjede, a onda je krenulo.
- Stoperi igraju visoko, najveći su dio utakmice ionako u prostoru oko ili blizu centra, a ako imate vezne igrače na poziciji stopera onda dobivate brži i kvalitetniji protok lopte i bolju organizaciju napada, kaže Bielsa.
Ovo što radi Bielsa, isto je ono što radi Guardiola s Barcelonom. Pomislili ste da je Bielsa to pokupio od Guardiole? Niste u pravu, sjetite se Guardioline rečenice s početka teksta. A Guardiola to ne govori slučajno.
- U listopadu 2006. sam odletio u Buenos Aires na susret s Bielsom. Razgovor je trajao neprekinutih 11 sati.
Treba li veći dokaz da je Guardiola učio od Bielse? Izmjene pozicija, stoperi u vezi, vezni u napadu, braniči kao krila… Presing, posjed lopte… formacija sa tri stopera… Sad je jasno koga je iskopirala Barcelona. Navodno je i odluka da Barca iskrca milijune za Čileanca Alexisa Sancheza došla na sugestiju Bielse, koji ga je vodio u reprezentaciji.
Zanimljivo je da se u Bilbau Bielsa ipak priklonio španjolskom načinu igre. Za razliku od Čilea, gdje je gajio okomitiju igru i pokušaje da se do suparničkog gola dođe u dva – tri dodavanja, u Athleticu igru gradi kroz veliki posjed lopte i utrčavanja ofenzivnih igrača u prazan prostor. To je i razlog zašto se Athletic čak i zagrijava na poseban način: stoperi i defanzivni vezni igraju 'ševu' (vježba posjeda lopte) a ofenzivci odigravaju pas i utrčavaju u prostor.
- Igrači moraju igrati za momčad. Znao sam reći Hernanu Crespu da mora prestati raditi stvari u kojima je najbolji i početi raditi stvari u kojima je manje individualno uspješan, ali koje će donijeti više za momčad. To ne znači da treba sakriti nečiji talent, nego da se igrači trebaju žrtvovati za momčad. Guardiola to uspijeva, zato je tako uspješan.
To je Marcelo Bielsa, inovator i 'luđak'.

Nema komentara:

Objavi komentar