ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Al Oerter – najveći od najvećih



Bacač diska Al Oerter među najvećim je likovima u svjetskoj sportskoj povijesti. Jedan je od samo trojice ljudi koji su osvajali zlatne medalje na četirima Olimpijskim igrama za redom. Oerter je osvojio zlato u bacanju diska u Melbourneu 1956., Rimu 1960., Tokiju 1964. i Mexico Cityju 1968. Nakon Mexico Cityja Oerter se u 32. godini (rođen 19. rujna 1936.) umirovio, da bi se reaktivirao nakon deset godina, a 1979. je čak imao najbolji rezultat u svijetu s tim da je te godine bacio osobni rekord – 69.46. Na američkim kvalifikacijama za Igre u Moskvi 1980. osvojio je četvrto mjesto i dobio status prve rezerve. Međutim, Amerikanci su bojkotirali Igre u Moskvi pa je Oerter ostao bez šanse za nastupom na petim OI.
Oerter se počeo baviti bacanjem diska na pravi 'filmski' način: u njujorškom Hyde Parku pred noge mu je pao disk a on ga je bacio natrag vlasniku. Bacio je disk na način koji se vlasniku sprave učinio vrlo zanimljivim, pa ga je čovjek odmah pozvao u klub. Sve dalje je povijest.
Još od mladenačkih dana Oerter se borio sa visokim krvnim tlakom a bolest ga je dodatno pritisnula od 2000. godine. Tri godine kasnije Oerter je doživio težak srčani udar i kliničku smrt nakon koje su ga liječnici elektro-šokovima uspjeli vratiti. Odmah mu je sugerirana transplantacija srca međutim Oerter je rekao – 'Ovo srce je imalo zanimljiv život, ne želim da mi ga uzmete'. Umro je četiri godine kasnije, 1. listopada 2007.

Nema komentara:

Objavi komentar