To da treninzi s velikim opterećenjem (1RM ili blizu 1RM) u
najvećem dijelu uključuje brza (glikolitička) mišićna vlakna a da treninzi
niskog intenziteta uključuju spora, oksidativna mišićna vlakna, i nije neka
novost.
Ipak, dr. Pat O'Shea, autor dvije vrlo cijenjene knjige među
trenerima Scientific Principles and
Methods of Strength Fitness (1976) i Quantum
Strength & Power Training
(1996), otišao je korak dalje.
Uz pomoć elektromiografije definirao je u kojoj
se mjeri pri određenom opterećenju uključuju pojedini tipovi mišićnih vlakana.
Važno je naglasiti da se ovo odnosi na čučnjeve, što je vrlo važno jer je
poznato da različiti mišići imaju različit udio brzih i sporih mišićnih vlakana.
Tip vlakna/intenzitet 60% 70% 80% 90% 100%
Spora vlakna – oksidativna (tip I) 60 40 25 15 5
Brza vlakna – oksidativno-glikolitička (tip IIA) 30 40 40 25 25
Brza vlakna – glikolitička (tip Iib) 10 20 35 60 70
Iz tablice se jasno vidi da se povećavanjem opterećenja
uključuje sve veći udio brzih mišićnih vlakana, dok opada nivo uključenosti
sporih vlakana. Konkretno, kod čučnjeva s 1RM spora vlakna sudjeluju s tek 5
posto, dok ostalih 95 otpada na brza vlakna – 70 posto vlakna tipa IIb i 25
posto vlakna IIa.
Nema komentara:
Objavi komentar